Se hagedesignerens drømmehage

Vi endte opp med en drømmehage da vi utfordret Line Mette Brekke Pedersen til å designe hagen til bestselgeren Skudeneshavn. Den fikk en romantisk cottage garden-hage.

Å velge hagestil er det første du bør gjøre når du skal opparbeide en ny hage, og husmodellen din legger utvilsomt føringer for hvilken hagestil du bør gå for.

– Jeg tenkte umiddelbart at det klassiske Skudeneshavn-huset kler en romantisk hage med roser og stauder, sier Line Mette som tidligere var gartnerekspert i TV 2-serien «Sommerhytta». 

Fra irritasjon til midtpunkt

Landskapsarkitekten opplever ofte at det treet eller den stubben som hageeierne irriterer seg over ender opp som et av hovedelementene i hagen.

– Har du et stygt tre midt på tomta bør du gjøre så mye ut av dette treet at det kanskje blir det fineste blikkfanget i hele hagen. På samme måte kan en vanskelig skråning gi muligheter for en spennende løsning med flere hageplan. Se mulighetene! oppfordrer Line Mette.

Små hager er de beste

Mens mange drømmer om spennende fjelltomter og store eplehager, ender de fleste i dag opp med å bygge på mindre og flate tomter.

– Fortvil ikke! Jo mindre tomta er, jo finere hage kan du få nettopp fordi den blir mer overkommelig. Bare se til Nederland hvor hver eneste lille hage er et kunstverk! sier Line Mette.

Landskapsarkitekten oppfordrer alle som bygger nytt hus til å utarbeide en klar hageplan.

– Design en hage som er perfekt til ditt hus og din families behov. Tenk nøye gjennom hvor mye tid og penger du har til rådighet, for det å stelle i hagen skal oppleves som kos – ikke som et ork! sier Line Mette


SKUDENESHAVN  

• Dette er et klassisk hus som kler en klassisk stil som fremhever og forsterker symmetrien på huset. Jeg har gått for en blomsterrik og

frodig «cottage garden»-hage, kombinert med formelle elementer som krukkene på trappa.

• På østsiden av huset er det plass til tørkestativ og oppbevaring. Her valgte jeg bunndekket grus fordi plen her er uegnet da det bare vil gro mose.

• På vestsiden er det masse plen omkranset av hekk, urte- og rosebed.

• På terrassesiden av huset har jeg tegnet en grusgang ut fra karnappet som leder til en stor, bred trapp som tar deg videre til nederste hageplan.

• Til høyre for grusgangen har jeg plassert et drivhus med en klassisk kjøkkenhage i forgrunnen. I hvert bed er det et epletre.

• Nedre del av hagen er rendyrket «cottage garden»-stil. Plenen her danner et rundt, mykt teppe som omkranses av frodige bed.

LINE METTES 10 TIPS TIL DRØMMEHAGEN: 

1. DEFINER STILEN

Ønsker du en sosial «festhage», en «spiselig hage» med frukt, bær,grønnsaker og urter eller en opplyst «kveldshage» med hvite blomster? Du må ikke følge stilen slavisk, men den gir hagen en identitet.

2. FLERE ROM

En stor hage blir mer overkommelig med flere rom, og en liten hage viloppleves som større. Ha gjerne ulike hagestiler i de ulike rommene, og skill rommene med beplantning, hekker, gjerder og portaler.

3. BARNEVENNLIG

Hager med mange rom og lite plen oppleves som veldig spennende forbarn. Finnes det en fotballbane i nærheten, så ville jeg utvilsomt laget en spennende hage der barna kan gjemme seg bak busker og dyrke grønnsaker.

4. PLEN

Plenen er hagens teppe. Etterstreb å få en ren plenflate som er enkel å klippe, og legg heller stein eller annet dekke på de arealene av hagen du ikke helt vet hva du skal gjøre med.

5. SE UT!

Tenk over hva du ser ut av vinduene, og plasser aldri blomsterbed inntil veggene. Trekk dem heller ut fra huset slik at du kan nyte synet av dem

innenifra.

6. SKJUL ELLER VIS

Bør den stygge bygningen eller lysledningen skjules med et høyt tre? Eller er det en fin utsikt som bør rammes inn? En tett hekk rundt hele tomta er sjelden den beste løsningen.

7. TRAPPER

Trapper er viktig, og de bør være brede og gode å sitte i!

8. SKRÅNINGER

Alt for mange ønsker bed med blomster, men ofte blir det mer ryddig og overkommelig om man velger duk og bark i skråninger. Dette blir fint om du gjør grunnarbeidet riktig!

9. SAMLE ELEMENTENE

Ikke spre hageelementene slik at det ser ut som et flyslipp. Samler du bed, busker, planter og krukker får du et mer ryddig og frodig uttrykk.

10. ULIKE PLAN

Planlegg hagen utifra ulike høyder som «lavt», «mellomsjiktet» og «trehøyde» for å skape spenning i hagen. Er alle trær og busker i samme høyde vil hagen se flat og lite frodig ut.